Ventilatiesystemen

Ventilatiesysteem A

Met dit systeem wordt lucht op een natuurlijke manier aan- en afgevoerd. Er komt dus geen toestel aan te pas. Systeem A wordt toegepast in bestaande woningen die niet grondig gerenoveerd moeten worden.

Maar deze manier van verluchten is verouderd en niet aan te raden. Niet alleen ventileert het op de meest ongelijkmatige manier, het is ook het duurste systeem door het warmteverlies in de winter.

Bij nieuwbouw en grote renovaties zijn ventilatiesysteem C of D aangeraden. Gaat u enkel het raamwerk vervangen, dan kunt u kiezen voor ramen met ingebouwde verluchtingsroosters. Zo hebt toch altijd voldoende verse, gezonde lucht in huis.

 


Ventilatiesysteem B

Dit systeem regelt de luchttoevoer mechanisch, terwijl de afvoer op een natuurlijke manier gebeurt. Ventilatoren in de keuken, woonkamer, gang en slaapkamers voeren verse lucht aan. Vervuilde lucht gaat naar buiten via roosters in vochtige ruimtes zoals toilet, badkamer en wasruimte. Ventilatiesysteem B wordt weinig toegepast in woningen omdat het moeilijk is de energienormen te halen.

Ventilatiesysteem C

Ventilatiesysteem C is het tegenovergestelde van B: verse lucht komt op een natuurlijke manier binnen, vervuilde lucht gaat mechanisch naar buiten via roosters in het toilet, de douche, badkamer, berging en keuken. Om de verse lucht vlot te verspreiden, worden de binnendeuren onderaan afgekort of worden er ventilatieroosters ingewerkt. Ook tussen de binnenmuren kunnen roosters geplaatst worden.

Voordelen

Deze installatie is relatief goedkoop omdat er geen mechanische luchttoevoer aan te pas komt. U verliest ook minder ruimte in uw woning omdat er enkel afvoerbuizen nodig zijn.

Nadelen

De toevoer van verse lucht is moeilijk te regelen wat zorgt voor een onregelmatig binnenklimaat. Zo kunnen de kamers in de winter snel afkoelen door de koude lucht. Om geen warmte te verliezen worden de roosters van de luchttoevoer vaak uitgeschakeld waardoor er geen verse lucht meer in huis komt. In de zomer warmen de kamers sneller op door de natuurlijke luchttoevoer.

 


Ventilatiesysteem D

Zoekt u de perfecte woningventilatie, dan is systeem D de beste keuze. Zowel de aan- als afvoer van lucht gebeurt volledig automatisch zodat het klimaat binnen alttijd optimaal is. Dit systeem wordt ook balansventilatie genoemd omwille van de gelijkmatige luchtverdeling. Gebruikt u een warmtewisselaar, dan verliest u zelfs geen warmte.

Voordelen

Omdat balansventilatie een volledig gecontroleerd systeem is, zal de luchtstroom in uw woning altijd optimaal zijn. Bij ventilatiesystemen die niet volledig geautomatiseerd zijn, hangt de luchtkwaliteit af van de natuurlijke luchtstroom.

De mogelijkheid tot warmterecuperatie is een ander groot voordeel van balansventilatie. Dit gebeurt door de koude buitenlucht tijdens de winter te laten kruisen met de warme lucht die afgevoerd wordt. Die extra warmtewinning maakt de meerkost van het energieverbruik ruimschoots goed.

Ook zijn er geen raam- of gevelroosters meer nodig, wat een ander groot voordeel is. Dat is niet alleen mooier, het spaart u tegelijk heel wat poetswerk uit.

Nadelen

Bij slecht geïsoleerde woningen die onvoldoende luchtdicht zijn, is dit systeem niet rendabel. Gaat u renoveren, isoleer dan voldoende. Nieuwbouwwoningen moeten sowieso voldoen aan de strenge isolatienormen.

Voor een goede werking van het systeem, moet u de filters regelmatig reinigen. Hoe vaak hangt af van het gekozen product en de te verluchten oppervlakte. Die informatie krijgt u uiteraard van ons als we het systeem installeren.


Ventilatie met warmterecuperatie

Goed ventileren is zeer belangrijk, zeker nu onze woningen steeds perfecter geïsoleerd worden. Met mechanische ventilatie zorgt u ervoor dat frisse lucht het huis binnenkomt en muffe, vochtige lucht het huis verlaat. Helaas gaat ook de warmte in huis hierbij naar buiten. Dit voorkomt u met een ventilatiesysteem dat gebruik maakt van warmterecuperatie, waardoor u flink op de stookkosten bespaart. 

Hoe werkt het?

Bij een ventilatiesysteem met warmterecuperatie worden 2 ventilatoren gebruikt. Eén ventilator zuigt frisse buitenlucht aan via een centraal aanzuigpunt in de woning. Die lucht gaat langs een warmtewisselaar en via roosters in de woning. Een andere ventilator zuigt warme gebruikte lucht uit de woning af. Die lucht geeft eerst zijn warmte af aan de warmtewisselaar alvorens de woning te verlaten. Omdat dit systeem de hoeveelheid inkomende en uitgaande lucht nauwkeurig in evenwicht houdt, wordt het ook 'balansventilatie met warmteterugwinning' genoemd.

Voordelen

Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning biedt vele voordelen. U bespaart er energie mee, de verse buitenlucht wordt gezuiverd en het systeem zorgt voor een comfortabel binnenklimaat.

Prijs

Benieuwd hoeveel een ventilatiesysteem D kost op maat van uw woning?                                                                                                                                                                                       Vraag vrijblijvend uw offerte aan.