Veel gestelde vragen

Van welke premies en steunmaatregelen geniet ik als ik kies voor een ventilatiesysteem?

De installatie van een ventilatiesysteem in uw woning is in de meeste gevallen noodzakelijk om te voldoen aan de Belgische ventilatienorm. Maar de installatie en het onderhoud ervan kosten ook wel wat. Gelukkig komt de federale overheid tussen met fiscale gunstmaatregelen. Daarnaast geniet u vaak ook van een aantal gemeentelijke of gewestelijke premies.

Verlaagd BTW-tarief

Voor werken in nieuwbouwwoningen geldt het BTW-tarief van 21%. Maar voor bepaalde renovaties in een bestaande woning van minimum 5 jaar oud, betaalt u 6% BTW. De plaatsing van een ventilatiesysteem valt onder deze regel. Let wel: het verlaagd BTW-tarief geldt enkel bij de omvorming, renovatie, herstel of onderhoud van uw woning. Reinigingswerk, volledige afbraak en heropbouw komen niet in aanmerking. Bovendien moeten de werken worden uitgevoerd door een aannemer aan wie u, door het invullen van een attest, bevestigt dat de woning ouder is dan 5 jaar en enkel voor privédoeleinden wordt gebruikt. Kantoorgebouwen, winkels en andere beroepsmatig gebruikte gebouwen komen dus niet in aanmerking.

Goedkope lening

De federale overheid komt ook tussen in de intrest als u een FRGE-lening aangaat. Dit is een lening voor mensen met een zeer laag inkomen, een invaliditeitsuitkering en voor mensen in schuldbemiddeling of onder OCMW-begeleiding, die hun woning energiezuiniger willen maken. Wil u hiervan genieten, contacteer dan de Lokale Entiteit in uw gemeente, die het nodige zal doen. Standaard geldt een intrestvoet van maximum 2%. Komt u in aanmerking voor de lening, dan neemt de overheid de intrestlast volledig op zich.

Ventilatiepremies

Naast de federale steunmaatregelen kunt u bijna altijd een beroep doen op een gemeentelijke en/of gewestelijke premie voor de installatie van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Hoe hoog die premies zijn, hangt af van de gemeente waar u woont.

Waarom is het nodig te ventileren in een gerenoveerde woning?

Bij renovatie gaat vaak veel aandacht naar isolatie en luchtdichtheid, zonder te denken aan voldoende verluchting. Zo ontstaat slechte luchtkwaliteit in de winter wanneer ramen en deuren gesloten zijn.

Kortademigheid, vieze geurtjes en zuurstofgebrek in de slaapkamers zijn hiervan de belangrijkste gevolgen. Een bijkomend probleem is dat vocht de woning veel minder snel kan verlaten. Hierdoor gaat het vocht zich opstapelen en condenseren op de koudste punten in huis. Dat ziet u vaak aan vochtplekken op de buitenmuren. Hierdoor kunnen er schimmelvlekken ontstaan wat slecht is voor de gezondheid. Bovendien kan het de pas gerenoveerde woning beschadigen.

Welk ventilatiesysteem is geschikt bij renovatie?

Bij het grondig renoveren van een woning mag een ventilatiesysteem zeker niet ontbreken. Ook al is ventileren niet verplicht wanneer u gaat verbouwen zonder bouwaanvraag, toch hebt u er veel voordelen bij. Zo gaat u tewerk om optimaal te ventileren bij verbouwingen:

Ventilatiesysteem kiezen

Omdat het wegwerken van ventilatiebuizen niet altijd vanzelfsprekend is, valt de keuze bij renovatie meestal op ventilatiesysteem C. Maar bij grondige verbouwingen waarbij het volledige gebouw gestript wordt, loont het om een geautomatiseerde balansventilatie (systeem D) te plaatsen.

Ventilatiesysteem C

Bij deze ventilatiemethode komt verse lucht op natuurlijke wijze in de woning. Maar door goed te isoleren, kan dit niet meer via gaten en kieren. Daarom worden ventilatieroosters toegevoegd. Deze zitten meestal ingewerkt in het raamwerk of de buitengevel. Het afvoeren van de vervuilde lucht gebeurt via de natte ruimtes zoals de badkamer, keuken en bergruimte.

Lees hier meer over ventilatiesysteem C

Balansventilatie bij verbouwingen

Wanneer u uw woning compleet vernieuwt, loont het om een efficiënte balansventilatie te installeren. De aan- en afvoer van lucht worden zo volledig op elkaar afgestemd en er komt ook geen koude lucht rechtstreeks binnen zoals bij type C. Balansventilatie is wel duurder dan systeem C, maar dit wordt grotendeels teruggewonnen omdat u geen ventilatieroosters nodig hebt zoals bij systeem C.

Lees hier meer over ventilatiesysteem D

Hoeveel kost een ventilatiesysteem?

De prijzen van ventilatiesystemen lopen uiteen. De voornaamste factoren die de prijs bepalen, zijn de oppervlakte van de woning, de gewenste hoeveelheid aan- en afgevoerde lucht, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing en de gekozen materialen.

Om uw bouwbudget niet te overschrijden vindt u hier een overzicht van de richtprijs voor de 2 types ventilatiesystemen die wij verkopen: type C en type D.

Prijs ventilatiesysteem C

De meeste mensen kiezen voor systeem C, een combinatie van natuurlijke afvoer en mechanische ventilatie.

Vanaf 1.850 euro hebt u een zelfbouwpakket dat voldoet aan de Energieprestatieregelgeving (EPB). Wilt u liever het systeem volledig laten plaatsen, dat kan vanaf 2.650 euro. Uiteraard zijn deze prijzen afhankelijk van het aantal zones die verlucht moeten worden.

Vraag uw gratis offerte aan voor de exacte prijs

Prijs ventilatiesysteem D

Kiest u voor een volledig mechanisch systeem D, ook wel balansventilatie genoemd, dan betaalt u exclusief plaatsing tussen de 2.650 tot 4.000 euro. Voor grote woningen met een woonoppervlakte van meer dan 450 m² kan de prijs oplopen tot 6.000 euro. Meestal wordt dit ventilatietype ook met een warmtewisselaar uitgerust.

Met plaatsing komt er 1.250 euro bij. Inbegrepen zijn: boringen, plaatsen van kanalen, instortsysteem en luchtgroep, het aansluiten van de luchtgroep en het volledig afwerken van het systeem inclusief het inregelen en opmaken van het verslag.

Ventilatiesystemen met warmterecuperatie komen in aanmerking voor een gemeentelijke of gewestelijke premie of subsidie. Hoeveel die premie precies bedraagt, hangt af van uw gemeente. In de meeste gemeentes recupereert u tot 25% van het factuurbedrag (rekening houdende met een maximumbedrag). Voor de plaatsing van de installatie in woningen ouder dan 5 jaar, betaalt u ook maar 6% BTW.

Welke zijn de voor- en nadelen van de verschillende ventilatiesystemen?

Systeem A

+

 • snelle installatie
 • geen breekwerk

-

 • verouderd
 • ongelijkmatige verluchting
 • duur door warmteverlies

Systeem B

+

 • weinig energieverbruik

-

 • moeilijk om te voldoen aan de energienormen

Systeem C

+

 • relatief goedkoop
 • minder ruimteverlies

-

 • onregelmatige binnentemperatuur door moeilijke regeling toevoer verse lucht
 • snelle afkoeling in de winter
 • snelle opwarming in de zomer

Systeem D

+

 • constant optimale luchtstroom
 • mogelijkheid om warmte terug te winnen
 • geen raam- of gevelroosters nodig

-

 • rendement niet optimaal in slecht geïsoleerde woningen
 • filters moeten regelmatig gereinigd worden