Ventileren helpt tegen hooikoorts

Tranende ogen? Hevige niesbuien? Een jeukende en geïrriteerde huid? Geen twijfel mogelijk: het hooikoortsseizoen is in het land. Wist je dat de juiste manier van ventileren de klachten van hooikoorts kunnen verminderen?


Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën in België. Naar schatting tussen de 12 en 28% van de Belgische bevolking heeft hooikoortssymptomen. De allergie wordt veroorzaakt door het bloeien van bomen, bloemen en grassen. Tegen hooikoorts bestaan verschillende geneesmiddelen, maar je kunt hooikoorts ook preventief tegengaan. Een goede ventilatie van je woning is een stap in de juiste richting.

Natuurlijke of mechanische ventilatie

Een gezonde luchtkwaliteit in je woning is nodig wanneer je aan hooikoorts lijdt. Voor de aan- en afvoer van lucht kun je kiezen tussen natuurlijke of mechanische ventilatie.

Natuurlijke ventilatie vindt plaats wanneer je een raam of deur openzet of wanneer je ventilatieroosters in deuren en muren plaatst. Voor mensen met hooikoorts is dit echter geen ideale oplossing omdat de pollen op deze manier nog steeds binnen kunnen.

Mechanische ventilatie biedt wel een oplossing tegen hooikoorts. Hierbij wordt de buitenlucht gefilterd vooraleer ze binnenkomt, waardoor pollen en stuifmeel buiten blijven. Ook andere allergenen en ziekteverwekkers, zoals huisstofmijt en fijn stof worden door de filtering tegengehouden. De ventilatiesystemen B en D filteren pollen, stuifmeel en andere allergenen die via de verse lucht worden aangevoerd. Een D-systeem uitgerust met een COARSE-filter houdt tot 85% van de stofdeeltjes tegen en een hoogwaardige 'ePM1>=50%'-filter houdt zelfs 99% van alles stofdeeltjes buiten de deur.

Investeren in een mechanisch ventilatiesysteem is dus zeker aan te raden voor personen die last hebben van hooikoorts.